Lasagne funkar alltid.

image86

Veggolasagne


Så var det då dags för något vegetariskt. Sojaprodukter kan man ha delade åsikter om, men en som faktiskt är mer än bara ok, är sojagranulaten. Den är perfekt till färssrätter och grytor, då till och med en riktig hardcore köttätare skulle tvingas medge det smakar gott.

 

Lasagne är en klassiker och är faktiskt kanske det bästa alternativet om man vill presentera sojagranulat på matbordet. Gör som jag gjorde - säg inte vad som är i. Ville att maten skulle få en ärlig bedömning.


image88
 

Jag fräste upp purjo, gul lök och champinjoner. Burksvamp är bannlyst i min värld och fryssvamp får helt enkelt duga när man inte har tillgång till färsk. Ok, nu överdrev jag lite, men färska råvaror är alltid roligare.


image89

 
Sojagranulaten behöver bara koka upp i vatten i några minuter. Sen kan man dra den åt sidan och låta den rinna   av i ett durkslag. Pressa ut vätskan som blir kvar.

image90

 
Sen är det bara att hälla i färsen i pannan. Jag hackade även i en röd paprika. Sojafärs smakar ingenting alls så här behöver du inte vara rädd för att krydda.


image91


Jag använde följande:
  • Oregano
  • Dragon
  • Svartpeppar
  • 3st vitlöksklyftor, pressade
  • 4msk tomatpuré
  • 1½ dl chilisås
  • 1msk vinäger
  • 1dl vatten
  • Soja, tills lagom sälta och färg inställt sig
image92

Sen fick alt koka ner på svag värme. Under tiden så gjorde jag en klassisk bechamelsås. Vissa anser att man skall riva ost i såsen när man gör lasagne, men jag tycker det går lika bra lägga emellan när man bygger.


image94

Kvibille är lagom lagrad och ger den där smaken som är så långt bort från skolbespisningens barndomsminnen gällande lasagne, man kan komma. Det självklara valet. 

image95


Gräddade lasagnen på 200 i ca 40 min, sen sänkte jag temperaturen till 150 och lät den gå tills plattorna kändes mjuka. För att den skall "sätta" sig och inte rinna ut på tallriken fick den vila i ytterligare en halvtimme. Sen var det dags att sätta sig till bords.
  

-         Vad gott det smakar, var den första spontana kommentaren.

-         Ja verkligen. Vad har du i?

 

Jag valde att avvakta ytterligare en stund innan jag släppte bomben. Det låter kanske dramatiskt, men nu skall ni veta att de som åt är ytterst konservativa och gillar bara gröna rätter om de alltid varit, just gröna. Typ nykokta primörer med citronsmör, grönsakssoppor, broccolipaj, o s v. Om maten ifråga är ett animaliskt recept som någon försökt ändra om genom att ersätta olika råvaror med vegetabiliska alternativ skulle maten med största sannolikhet automatiskt fördömas.

image96

Men det gick riktigt bra. Någon frågade  till och med, snällt om det gick att sno med sig lite till en matlåda till jobb, och visst  var det ok.  Bara en liten bit kvar i en ganska stor form, vilket jag tolkar som att maten uppskattas. Och då blir jag glad.

/Thomas

Björnbär


 

image84
           
Björnbärssorbet i all sin enkelhet.


                                                                  
Jag har aldrig varit överdrivet förtjust i efterrätter. En vän som delar den uppfattningen sade att "mat äter man för att bli mätt och få i sig näring". Delvis har han rätt, men om man skall leva efter det idealet, så känns det som man kan sitta med en kastrull bönor och rotfrukter för resten av livet och det är inte vidare roligt. Självklart skall maten smaka gott och man skall kunna unna sig det där lilla extra. För egen del är matlagningen i sig ett intresse, vilket jag tidigare förklarat. Det är avslappnande, utvecklande och kreativt, när man väl har den tid som behövs för att göra just det där -  lilla extra.

 

Jag har hittills inte publicerat ett enda inlägg med efterrätter. Vet att jag någon gång skrivit om det (något med vit choklad), men aldrig något med bilder. Och nu när jag väl gör det, kan man diskutera resultatet.  Av alla bilder jag tog blev ingen riktigt bra. Värmen i köket ställde till det. Sorbeten började smälta så fort jag lagt upp den.

 

Men gott var det. Sorbet på egenplockade björnbär. Har man gäster är jag ganska säker på att många blir glatt överraskade. Man lever liksom i en föreställning om att sorbet skulle vara väldigt komplicerat att ordna på egen hand.

 

Jag kokade upp sockerlag och lät björnbären koka med. Om jag skall vara självkritisk hade det varit bättre om jag silat av blandningen innan jag lät den svalna av. Det fanns en och annan kärna. När den kallnat vispade jag äggvita till hårt skum och sen var det bara att blanda samman allt i en annan skål och lägga in i frysen.



image85


Jag har inte tillgång till någon glassmaskin, vilket jag önskar. Det hade underlättat en del. Känner att jag låter negativ nu, men resultatet blev inte så bra som jag hade hoppats. Utseendemässigt alltså. Smaken i sig var det inget fel på. Den var läskande och kall, vilket passar utmärkt under varma sommardagar. Just den här dagen, så höll sig solen på behörigt avstånd. Men ändå. Helt nöjd är jag alltså inte. Men jag skall försöka utveckla sorbet-konceptet. Övning ger färdighet.

Och så en personlig hälsning till mina vänner som skall åka på semester i Spaninen. Ta hand om varandra och njut av ledigheten.

/Thomas



 


Slutet..




image83



Sommaren är snart förbi. En sanning med modifikation, då den globala uppvärmningen gör att folk kan fika i t-shirt i oktober, på alla uteserveringar. Vissa tycker om det. Inte jag. Jag är dock glad över en sak. Jag har haft en bra sommar och riktiga möjligheter att utvecklas både på jobbet och på fritiden. Det tackar jag för. Skall försöka ta mig tid att uppdatera bloggen nu när jag ledig. Något vegetariskt och efterrätt står på menyn. Lite ovanligt, om jag får säga det själv. Håll utik.


/Thomas

Påskvarning?

image78


Saffranskyckling

Lergrytan är en praktisk uppfinning. Vardag eller fest spelar ingen roll. Maten sköter sig själv och man får mer tid, till vad man nu än vill ha tid till. Saffran är en god krydda, som går att använda till betydligt mer än bakverk och skaldjur. Vissa tycker att den är dyr, och den är väl inte den billigaste kryddan om man snackar kilopris, men vi använder den ju inte heller dagligen, så det kan knappast vara en ekonomisk fråga egentligen. Inte när man tänker på hur mycket pengar folk är beredda att lägga ner på struntsaker i andra sammanhang. Det är nog mest en gammal vana från förr. Som barn fick man ju alltid höra om "kryddornas motsvarighet till guld", när julen närmade sig och det var dags att baka lussebullar. Men nu lägger vi det åt sidan och vågar använda saffran lite oftare, tycker jag.
 

Till två personer behöver du:

 

2 stora kycklinglår

1 stor gul lök
2 tomater
4-5 finhackade vitlöksklyftor

1 knippe persilja

1 dl cashewnötter

3-4 paprikor av blandad färg (jag tog vit, röd, grön och gul)

½ flaska rödvin

1-2 paket saffran (beroende på hur tydlig smak du vill ha)

Salt och peppar.

 

Blötlägg lergrytan i någon timme. Häll därefter av vattnet. Blanda sen rödvinet, med vitlöken, saffran, salt och peppar i en skål. Pensla nederdelen av lergrytan med olja och lägg där efter i kycklinglåren. Häll rödvinsblandningen över kycklingen.


image79


Täck kycklingen med grovt skivad paprika, tomat, lökklyftor, cashewnötter och hackad persilja. Lägg på lergrytans lock och kör i ugnen på 200 grader. Kycklingen är färdig när köttsaften är "klar" .

 
image82

Precis som med de flesta grytor växer smakerna fram och blir därför oftast godast dagen efter tillagningen. Ris är jag inte överdrivet förtjust i, men här är det nästan ett måste då man verkligen vill ta tilvara på den goda skyn. Smaklig spis, mina vänner.


/Thomas

Sommar

image75

Matjessilltårta med japansk pepparrot

En god förrätt som räcker till många. Gott bröd som skivats i mindre bitar och där efter pressats ner i en form med löstagbar kant. Brödet har sen fått sig en ordentlig omgång pressad lime över sig för att det skall svälla och hålla ihop. Fyllningen består av wasabi (japansk pepparrot), majonäs, creme fraiche, hackad purjo/gräslök och givetvis några rejäla varv på pepparkvarnen. Abbas matjessill är den godaste enligt mig och fick därför toppa tårtan. Inann servering fick den stå kallt i flera timmar.

image76

Som barn tyckte jag inte om matjesill. Nu väljer jag den alltid framför andra sorter såsom senap eller löksill. Helt klart. Nästa tårttest kommer bli med lax och räkor. Och med de raderna meddelar jag att jag tar en tillfällig paus från matbloggandet, för att hämta nya krafter. Dock kommer det publiceras lite som grejer som jag inte är riktigt färdig med. Så som många gånger förr - Håll utkik!

/Thomas


Mer kyckling


image64

Parmesanbrässerad kycklingfilé,  rotfruktskaka och
chutney på aprikoser och soltorkade tomater

Gästerna från Norge välkomnades med en trevlig middag. Rotfruktskaka var det väldigt längesen jag gjorde. Jag har en förmåga att snöa in på visa råvaror eller kryddor, vilket ni kanske lägger märke till. Och just nu tycker jag att parmesan är en förträfflig ost att ha med i matlagning. Den ger en kryddig sälta som är svårslagen och verkligen lyfter den enklaste rätten.

 

Jag började med rotfrukterna eftersom det tar längst tid. Skalade och skar potatis, rotselleri, palsternacka i väldigt tunna skivor. Varvade dem i en smörad glasform och kryddade med salt och peppar. Du kan pudra lite lätt med potatismjöl mellan lagren.  Formen får dock inte bli för full då det skall finnas platts för stanning. Knäck ett par ägg och vispa ihop dem med grädde.


Grädda på 200 grader tills kakan känns relativt mjuk och fått färg. Kör den sista stunden på 170 grader med folie över.

 

Det är viktigt att den får stå kallt och verkligen "sätta sig", när den är färdiggräddad. Sen var det dags att göra chutney. Någon har frågat mig vad det är för egentlig skillnad på salsa och chutney och mitt svar är väl att en chutney alltid är tillagad och ofta väldigt tjock och syltig i konsistensen, medan en salsa kan bestå av rå frukt eller grönsaker.

 

Det är alltid lite roligare att svänga ihop ett eget tillbehör, om tid finns, istället för den väldigt vanliga vinbärsgelén som hängt med sen, jag vet inte hur länge.

 

Jag strimlade soltorkade tomater, aprikoser, gul lök och la i en kastrull tillsammans med lite vatten, två sockerbitar, en skvätt ättika och några stänk tabasco. Det här sköter sig själv på spisen och det enda du behöver göra är att röra om då och då. Koka på svag värme, under lock.

 

Den är färdig när den känns mosig och frukten och grönsakerna verkligen kokat in i varandra.

  

Kycklingen är också stekt på svag värme och även den, under lock. Och när den började bli klar rev jag parmesan väldigt fint och rullade filéerna i osten.


Åter till rotfruktskakan. När den är kall skall den enkelt släppa formen, antingen av sig själv eller med hjälp av en stekspade. Lägg en skärbräda över formen, som lock och vänd den sen uppochner.  Sen är det bara att skära skivor av önskad storlek. Jag delade på dem, för att det var enklaste sättet att få dem att få plats på tallrikarna.

image65

Kycklingen blir väldigt mör, tillagad på det här viset och smakerna kompletterar verkligen varandra. Måltiden tar ganska lång tid att laga, men i det här fallet är det verkligen värt det. Smaklig spis!


/Thomas


Hällevik Tradjazz Festival 2007

image63

Imorgon drar det igång och här hemma börjar den anlända gäster från när och fjärran.. Gårdagens välkomnande kommer hamna här, antingen ikväll eller imorgon.

För information gällande festivalen så klicka här: http://www.helleviktradjazzfestival.se/

/Thomas







RSS 2.0