Renässans för Hälleviken?

 

 

Det hela började i våras. Som ni minns var jag på väg ut på lilla piren i Hällevik, för att fiska Grönbena, när jag till min stora förvåning får se en stor solgädda utanför hamnen på grunt vatten. Som barn tillhörde det här vardagen, men sedan i mitten av 90-talet har något hänt och fritids och sportfiskare har märkt en kraftig nedgång av gädda från Blekinge, Kalmar sund upp till Stockholms skärgård. Så det var en trevlig överraskning att beskåda i Hälleviken. Någon dag senare är jag på väg hem från hamnen och stannar på bron mellan lilla och mittpiren. I det grumliga vattnet ser jag… ännu en gädda, på väg in i hamnen. Se där ja.

 

Och när Miso några dagar senare klipper en bäbis vid grönslätts hamn börjar jag fundera. Så här har det inte varit på år och dar. Ryktena går. Folk har sett ungdomar komma gåendes från hamnen med fiskespön och gäddor. Jag vet inte riktigt vad jag skall tro. Är det slumpen att man 1 gång på 100 lyckas kasta betet framför truten på en ensam sulten gädda som simmar omkring och jagar spigg och..ja spigg?

 

Eller har det hänt något? Veckorna går och jag struntar helt enkelt i vad man påstår. Tills mor och far berättar att de mött min gamla klassföreståndare som varit ute och fiskat vid nabben och tagit två gäddor på 4kg..

 

Nu börjar jag på allvar fundera på att ge Hälleviken en ärlig chans, men det tar fortfarande emot. Dels för att jag precis upptäckt Sölvesborgsviken på nytt och för att man tänker tillbaka hur det varit de sista 10 åren här i Hällevik.. Det tål att upprepas: Från 1999 dröjde det enda fram tills 2008 innan jag fick en gädda här. Och då har man ändå fiskat där varje vår och det enda man sett röken av är näbbgädda.

 

Men så i lördags träffade jag Filip Pettersson, en barndomskamrat som fortfarande brinner för fiske. Och när han spontant berättar att han landat 8 gäddor på 45 minuter inne i hamnen bara för några dagar sen, tror jag först att han skämtar, men nej. Han är gravallvarlig och berättar att han blev hur förvånad som helst, med tanke på hur värdelöst det varit här under en lång period.

 

Höstmorgon över Hälleviken.

 

Jag är övertygad. 06:00 på söndagen stiger jag upp. Det spelar ingen roll att det stormar ute och att det duggar. Jag skall ner. Den första halvtimmen spenderar jag på plattformen utan resultat, så jag beger mig över till lilla piren och stannar vid hörnan vid tvärpiren. Här finns en djuphåla som på sin tid gett grov gädda både på mete och kast. Jag fastnar för Hi-lo lys. Den har alltid fungerat i Hällevik och om det nu är som alla säger så är det väl själva fan om den inte skall ge något nu.

 

 

Jag skulle ju haft med håven.

 

Och mycket riktigt. Det smäller till ordentligt och jag känner på knycken att det är hyfsad storlek. Visuell kontakt säger omkring 3kg, kanske mer. Inne vid bryggkanten så släpper den när jag skall lyfta upp den och jag förbannar mig själv att jag inte hade med mig håven. Vinden och regnskurarna får mig att ge upp, men jag är nöjd och funderar redan på hur vädret skall bli måndag efter jobb, för jag skall ner igen. Och visst kunde det blåst mindre igår och kanske hade solen kunnat visa sig lite mer än vad den gjorde, men vad gör det när man får som man vill.

 

Inom loppet av 10 min har jag tappat 2 gäddor. Den tredje lyckas jag kroka så pass att jag får upp den på land. Kanske 1,4kg. En bra matfisk.

Johan dyker upp och vi går bort till plattformen där han på första kastet på en ytgående jigg plockar en pinne. Dagens tur var inte heller resultatlös och att fångsten från igår kunde ätas med skirat smör, mycket färskriven pepparrot och gott samvete gjorde saken dessutom ännu bättre.

 

Det här är lite av ett mysterium. Alla jag snackat med och visat bilder och filmklipp är lika glada som de är förvånade. Under frukostrasten försökte jag få tag i Havslabbet i Karlskrona utan resultat, så jag skall ringa dem imorgon.

 

Så vad tror du? Gäddan har mer eller mindre lyst med sin frånvaro i nästan 10 år och plötsligt känns det nästan som 1992 igen.

 

Möjliga förklaringar önskas.

 

Ha en soft kväll.

 

/Thomas


Ok då=)

 

Här är en liten försmak för den som inte orkar vänta. Ni som har varit med känner till de resultatslösa fisketurerna som har förföljt mig och kompisar de senaste åren. Så länge vi fiskar i havet behöver vi inte ens snacka statistik för det har varit fan så illa. Men så plötsligt får man hopp igen. Svartasjön och Svansjön i all ära, men ett havsfiske som mer och mer börjar likna barndomen trodde jag aldrig mer att jag skulle få uppleva.

 

Filmerna talar sitt tydliga språk. En sådan här i havet har jag inte haft på kroken sen 1994!

 


En gädda på 1½-3kg är en suverän matfisk, men att med egna ögon få uppleva att reproduktionen fungerar är fan så mycket bättre. För sådana här små pluttar fastnar på krokarna hela tiden och dom har inte många månader på nacken! Under båtarna och bryggorna står det stim med småborrar och vid ytan flyr löjor för livet för att undkomma vikens jägare. Det är fantastiskt. Och det kommer mer. Både bilder och filmklipp. Det finns nämligen mer är än gädda och abborre där ute…

 

Håll ut:)

 

/Thomas


Jazzfestivalen 2011

 

Godeftermiddag Hoppas ni mår bra. Själv har jag åkt på en förkylning, men ingen feber så jag skall inte klaga för mycket. Nu var det tänkt att visa lite spännande filmklipp och bilder från de senaste fisketurerna. För nu har det äntligen lossnat ordentligt. Men naturligtvis har jag glömt kameran, så ni får hålla ut ett tag till. Istället handlar dagens inlägg om Jazzfestivalen. Det första vi kan konstatera är att vädret blev väl godkänt, trots den dåliga starten på torsdagskvällen. Dock slopade vi planerna på en kräftskiva för det är inte kul och duka upp långbord och så dränks allt i ett skoningslöst skyfall.

 

Sagt och gjort. Runt 18:00 dök vännerna upp och välkomnades med ett läskande bål på mynta. Riktigt nice. Det har även blivit lite av en tradition att min kära mor och Ingegärd lyckas pricka oss. Den här gången på altanen och det är alltid lika roligt för de gamla att hälsa på ungdomarna.

 

Grillen tändes och på den samsades, entrecote, kycklingfilé, varmrökt sidfläsk (bilden nedan). Grillat är godast men utan tillbehör blir det rätt tråkigt.

 

 

Så förutom två bulgursallader (japp det blev ett litet missförstånd) så fanns det allt från homemade jordnötssås till sweet chili-yoggi och br att välja mellan. Jag tror faktiskt ingen var missnöjd. En bra start på jazzfestivalens grand finale.

 

Det är alltid härligt att se lite fart i barndomsbyn och heder till alla som slitit ideellt före, under och efter. Avslutar med en midnattsbild på Hälleviken..den väcker minnen från barndomen.

Ha en fortsatt bra dag.

/Thomas

Jazzfestival 2011

 

 

 

Imorgon drar Hällevik Tradjazz 2011 igång. Program till de olika spelningar mm hittar du här. Precis som tidigare år blir det jazzkalas i trädgården. Nedanför hittar du en sammanställning av festivalerna som varit och maten som hamnade på Krydderiet under de augustidagarna 2007-2010


http://krydderiet.blogg.se/2010/august/jazzfestivalen-2010.html

http://krydderiet.blogg.se/2009/august/kraftor-jazz.html

http://krydderiet.blogg.se/2008/august/skaldjurstartan.html

http://krydderiet.blogg.se/2007/august/hallevik-tradjazz-festival-2007.html

http://krydderiet.blogg.se/2007/august/mer-kyckling.html

http://krydderiet.blogg.se/2007/august/sommar.html

 

Vill passa på att be om ursäkt. Inte för den kassa uppdateringen men för att Blogg.se har sina egenheter. Flera av er har skickat kommentarer som av någon anledning inte redovisats som ”nya kommentarer” när jag med jämna mellanrum loggar in för att kolla läget, vilket gjort att jag inte publicerat dem. Jag beklagar detta. Något jag först upptäckte när ni mejlade mig och frågade varför jag inte längre godkänner kommentarer överhuvudtaget.

 

Förhoppningsvis slipper vi det i framtiden. Håll nu tummarna för att vädret inte skall ställa till det, för det blir varken roligt att grilla eller jazza nu till helgen.

 

Hare gött.

 

/Thomas

 


RSS 2.0