Tema Jul: Köttbullar


Är köttbullarna ett "måste" på julbordet? Enligt Scans undersökning om julmat, 2007, så vinner skinkan (inte så oväntat kanske) överlägset. På andra plats kommer sillen, följt av Janssons och därefter kommer köttbullarna.


För att piffa upp de ganska vardagliga köttbullarna som kanske är mest tilltalande för de små så ger jag dig ett förslag på en exotisk variant som garanterat kommer sticka ut. Och de är goda:)


Thomas exotiska julköttbullar:


  • ½kg blandfärs
  • 1½dl standard mjölk
  • 1dl ströbröd
  • ½dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • ½-1dl russin
  • 10st soltorkade tomater
  • 2-3st vitlöksklyftor
  • 1 påse saffran (0,5g)
  • 2tsk sambal oelek
  • Salt och peppar efter smak


  1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla. Knäck i ägget och vispa ihop.
  2. Pressa i vitlöken, tillsätt saffran och oeleken. Salta och peppra.
  3. Sjud russinen i vatten några minuter så att de sväller. Samma process med de soltorkade tomaterna om det inte är den färdiga sorten på burk.
  4. Hacka löken fint och stek den gyllene på medel värme. Låt den svalna av innan du häller den i bunken.
  5. Hacka tomater och russin och blanda i grunden till färsen.
  6. I med köttfärsen. Blanda ordentligt.
  7. Pudra vetemjölet över färsen och blanda en gång till.

Låt färsen svälla en halvtimme innan du formar bullarna. De har allt tjäna på att få vila lite på bakplåtspapper en stund innan du steker dem.


Någon bild blev det inte den här gången. Kameran var inte laddad och köttbullarna hamnade i frysen så fort de svalnat.


Har du tröttnat på standardbullen med salt och peppar, men ändå känner att "de hör ju till" så pröva ovanstående recept.


Smaklig spis!


/Thomas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0