Tema jul 2011: Köttbulle nr 1 och 2
Thomas julköttbullar med mörk choklad, whiskey och röd chili
Godeftermiddag. Det har ju blivit lite av en tradition här på Krydderiet att utmana den klassiska köttbullen och det ämnar jag göra även i år=)
Thomas julköttbullar med mörk choklad, whiskey och röd chili. Stop ett tag, tänker du nu. Jo man kan ha choklad i maten. Köttbullen får det där lilla extra. Det smakar alltså inte som en söt pralin. Trust me.
800g blandfärs
3 ägg
1 stor gul lök, finhackad
3 rutor Marabou Premium 70%, finhackad
1 röd chili, finhackad (obs att styrkan kan variera så smaka innan har den i färsen. Skippa kärnorna).
3-4msk whiskey, dock ej för rökig.
2tsk salt
Blanda alla ingredienser väl. Rulla. Stek på hög värme tills köttbullarna fått fin färg. Gör rent pannan innan du steker nya, för chokladen som sipprar ur bränner fast.
Köttbulle nr 2, får sin kryddiga smak av, brödsirap, kryddpeppar och fänkål:
800g blandfärs
2 ägg
1 stor gul lök, finhackad och fräst gyllene
1dl tjock grädde
1msk brödsirap
2tsk malen kryddpeppar
2tsk fänkål
2-3tsk salt
Blanda alla ingredienser väl. Rulla. Stek på hög värme tills köttbullarna fått fin färg. Dra några varv på pepparkvarnen över dem och ev mer kryddpeppar.
Nytt för i år är att jag skippat ströbröd, vilket gjort bullarna lite ”platta”, men de är riktigt ”saftiga” och känns ”renare”, om man nu kan säga så. Självklart kan man ha nån dl ströbröd och låta färsen svälla en stund, men jag ville pröva utan och det fungerade utmärkt.
Köttbulle nr 3 kommer göras senare under veckan och hur den blir får vi se då=)
Ha en soft söndag.
/Thomas