Tema jul 2011: Köttbulle nr 3
Älgfärsbullar med trattkantareller, rödvin och örter.
Anledningen till att det dröjt med köttbulle nr 3 är att det varit omöjligt att få tag i lammfärs. Men när det ändå blir lite vilttema på årets julbord så passar väl älgfärs perfekt=) Dessa blev en riktig hit och jag tror utan tvekan att de kommer bli populärast av de tre sorterna jag lagat.
Du behöver:
500g älgfärs.
1 stor gul lök
1 stor bit rotselleri
1 ägg
2dl torkade trattkantareller
1dl ströbröd
1dl grädde
1dl rödvin
½dl vatten
1 svampbuljongtärning
2tsk timjan
2tsk rosmarin
2-3tsk salt
Många varv på pepparkvarnen.
Smör att steka i.
Skala och skölj rotsellerin noga. Riv den sedan på rivjärnets grova sida. Hacka löken mycket fint alt ge den samma behandling som rotsellerin. Fräs löken och rotsellerin tillsammans tills det fått fin färg.
Lägg trattkantarellerna i en kastrull. Krossa i buljongtärningen, häll i rödvin och vatten. Låt gå på svag värme under lock till svampen absorberat all vätska och är mjuk. Hacka den sedan grovt.
Blanda sedan rotfrukts och lökfräset med köttfärsen, ägget, grädden svampen och kryddorna. Avsluta med ströbrödet. Blanda väl och låt färsen svälla 5-10 min. Forma sedan till bullar i valfri storlek och stek dem sedan i smör tills de fått vacker yta på alla sidor. Lycka till=)
/Thomas
Äntligen är du igång igen:) Funderade bara för någon dag sen vad som hände med dina julteman, men nu vet jag:) Måste säga att recepten är väldigt vågade men samtidigt spännande och intressanta. Skall testa göra en av dem iaf, det lovar jag:)
Kraam
Jenny> Jodå det går framåt, trots att vädret är helt värdelöst=) Tycker du borde testa alla tre, men en är bättre än ingen. Hör av dig=)
Kram
Hm, skall till mina töser o där finns älgfärs.....detta måste provas!!! Kram! Fina
Fina> Hoppas ni får trevligt och kör försiktigt. Fan, missar en del kommentarer. Vet inte om det är blogg.se eller jag som inte är tillräckligt fokus.