Tema jul 2012: Julköttbullar 2
Godafton. Tanken var att det här skulle göras på hederlig sill, men det möttes av smått oförklarliga protester. Så istället valde jag torskrygg. MSC-märkt såklart. Fiskbiffar och fiskbullar är gott och har varit med på Krydderiet vid olika tillfällen, men det är första gången som fiskbullar skall serveras på julbordet. Torsk har en förmåga att bli smaklös när det varit fryst så den lämpar sig perfekt att malas ner till färs. Då den är mager kräver den förstås en dos grädde. Receptet räcker till ca 25st.
Du behöver:
- 0,5kg Torskrygg eller filé
- 1 dl grädde
- 2 ägg (endast vitan)
- 1 citron
- 12cm purjolök (vita delen)
- 2msk hackad gräslök
- 1msk dill
- 1msk rosépeppar
- 2tsk salt
- 1msk vetemjöl
- 2msk ströbröd
- 2tsk bakpulver
- Matolja till stekning.
Tina torskryggen och låt den rinna av ordentligt och klappa den torr med hushållspapper. Skär den i tärningar. Mixa den helt slät tillsammans med grädden i matberedare eller i lämplig skål med stavmixer. Knäck äggen men häll enbart i vitan i smeten och blanda runt.
Finriv skalet från citronen blanda i färsen tillsammans med saften från halva. Strimla och hacka purjolöken fint. Skölj den i durkslag och låt rinna av. Lägg i färsen och tillsätt gräslök, dill, rosépeppar och salt. Blanda väl. Därefter är det dags för mjöl, ströbröd och bakpulver.
Ha en fortsatt trevlig kväll.
/Thomas